top of page

OVER MIJ

lokale honing

PRINCIPES

Honing is een fantastisch natuurproduct. Een product dat met veel zorg door de bijen is verzameld en verwerkt. Het verdient volgens mij dan ook het grootste respect!

Bij het oogsten van honing volg ik een aantal principes, enerzijds vanuit de zorg voor de bijen, anderzijds om de kwaliteit en de uniciteit van de honing optimaal te houden:

 • De kasten staan enkel in gebieden of domeinen waar een ecologisch (dus persticidenvrij-beheer gebeurt.
   

 • Ik oogst enkel honing uit de honingkamers, nooit uit het broedgedeelte van de volken.
   

 • Alle honing wordt koud geslingerd. Hij wordt nooit opgewarmd, enkel geroerd om een smeuïge textuur te verkrijgen. Heidehoning wordt geperst.
   

 • Ik neem doorheen het seizoen regelmatig kleine hoeveelheden honing af, als de omstandigheden het toelaten. Zo zorg ik ervoor dat de bijen steeds voldoende eigen honingvoorraad hebben. 
   

 • Ik hou de honing, geoogst op verschillende locaties, apart. Zo heeft elke plek zijn eigen typische smaak. Door op verschillende tijdstippen te oogsten krijg je ook een reeks variërende smaken doorheen het seizoen. Ik heb dan ook heel wat verschillende honingen waaruit je kan kiezen!
   

 • Ik probeer de bijen zoveel mogelijk te laten overwinteren op eigen honing.

ALLERGIE

Verschillende studies tonen aan dat lokale honing goed is voor het opbouwen van een weerstand tegen bepaalde allergieën. Mensen met allergie voor vb. voorjaarsbomen kunnen gebaat zijn bij het dagelijks eten van een lepeltje lokale honing. Lokale honing omdat er in deze honing steeds kleine hoeveelheden stuifmeel zit van de bomen uit de omgeving.

Begin er best enkele maanden voor het pollenseizoen mee.

LINDE, LAVENDEL OF KERSEN?

Mijn bijen staan op plaatsen met een rijkelijk en gevarieerd aanbod van bloemen en bomen. Dat betekent dat de honing ook steeds een mengeling is van de bloemen en bomen op die plek, op dat moment.

Mijn bijen staan dus niet in grote, eentonige plantages of monoculturen die honing van één soort bloem oplevert (monoflorale honing). Ik geloof dat een gevarieerd aanbod gezonder is voor de bijen. Bovendien smaakt een honing met een mengeling van bloemen veel rijker dan een monoflorale honing! Enkel de heidehoning is nagenoeg puur omdat er op die plaats op dat moment nauwelijks andere bloemen bloeien.

bottom of page