WAT IS BIJENWAS?
Bijenwas is een prachtig natuurproduct met heel wat toepassingen. Denk maar aan boenwas, zalfjes, zeep en kaarsen. Honingbijen produceren zelf bijenwas om hun raten te bouwen. Jonge bijen ‘zweten’ wasschilfers aan de onderzijde van hun achterlijf. Met deze was bouwen de bijen de typisch raat met zeshoekige cellen uit.
In deze cellen worden nieuwe bijen grootgebracht en wordt de voorraad honing en stuifmeel opgeslagen. Het is als het ware het skelet van het bijenvolk. Bij Mea mellifera krijgen de bijen de kans om hun raten volledig zelf naar eigen behoefte uit te bouwen! Dit is één van de principes van natuurlijk bijenhouden.
Na een aantal jaar worden de raten erg donker door o.a. de coconhuid die de jonge bij achterlaat als ze geboren wordt. Deze oude raten worden uit de kasten genomen zodat de bijen ruimte hebben om nieuwe raten uit te bouwen. Ook als een volk sterft, worden de raten uit de kast genomen. De raten worden gesmolten zodat de was voor andere toepassingen kan dienen.
KAARSEN UIT BIJENWAS
Met de gesmolten en gezuiverde was kunnen kaarsen gemaakt worden. Bijenwaskaarsen kunnen verschillen van kleur. Sommige zijn wat donkerder dan andere. Er zijn 2 manieren om kaarsen te maken:
Dompelkaarsen
Bij dompelkaarsen wordt de wiek vele malen in de vloeibare was gedompeld. Telkens stolt er een dun laagje was en wordt de kaars dikker. Dompelkaarsen hebben hierdoor een wat organische vorm.
Gietkaarsen
Gietkaarsen worden gemaakt door de vloeibare was in een gietvorm te gieten. Eens gestold kan de kaars uit de vorm gehaald worden. Met deze techniek kan je allerhande vormen maken.
VOORDELEN
Kaarsen van 100% bijenwas hebben heel wat voordelen
ten opzichte van paraffine kaarsen:
-
Ze geven nauwelijks rook en roet af
-
Parrafine geeft schadelijke stoffen vrij (o.a. benzeen), bijenwas niet
-
Ze branden langer
-
Ze hebben een natuurlijke, lekkere geur
-
Ze hebben een gunstige invloed op luchtwegenstelsel
-
Ze produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen
Bestellen van honing of kaarsen kan via mail, telefoon of via Buurderij De Pit.
Of maak een afspraak voor een proeverij!
Joep Fourneau
Langeheidestraat 8
3560 Lummen