top of page
honing

Venusberg

De Venusberg is de thuisbasis van Mea mellifera. Bovenop deze getuigenheuvel staat een bijenhal waar de meeste volken de winter doorbrengen. Ook doorheen het drachtseizoen staan er een aantal kasten op deze plek.

Met mooie dikke Robinias (Valse acacia), paardenbloemen in het voorjaar, wilde en tamme kastanjebomen en enkele oude lindes in de buurt, is deze plek heel goed voor de bijen.

Door de samenwerking met een buur-landbouwer worden er jaarlijks bloemrijke perceelsranden ingezaaid of teelten die goed zijn voor de bijen zoals boekweit. De naburige bloemrijke akkers van Natuurpunt zorgen in juni voor prima bloemen met o.a. de zeldzaam geworden korenbloemen.

Sint-Jansberg Zelem

De grote boomgaard voor het klooster Sint-Jansberg wordt beheerd door Den Boogerd, een lokaal bedrijf dat bio-fruit teelt van hoogstamboomgaarden. Tijdens de fruitbloei staan een aantal bijenvolken daar om de bestuiving te verzekeren, maar ook om heerlijk zachte fruithoning te halen.

Deze fruithoning is een mengeling van kers, pruim en appel. Van verschillende, vaak oude rassen, wat resulteert in een breed smaakpalet. Ook na de fruitbloei is dit een prachtige plek voor bijen met heel wat oude lindes, kastanjes, witte klaver, enz.

Heerlijckyt van Elsmeren

Het domein van de Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets wordt op een ecologische manier beheerd: ook hier dus geen pesticidengebruik.

De oude lindendreef gonst in juli van de bijen, hommels en andere insecten. Witte klaver, kastanjes en Esdoorns zijn andere boom- en bloemsoorten waar de bijen graag op nectarbezoek gaan.

De zomerhoning van hier heeft meestal een sterke lindesmaak.

Hechtel-Eksel

De zwarte bij is een ‘heidebij’ bij uitstek. Als de heide in augustus paars kleurt, zijn onze bijen in hun element! Op de uitgestrekte heidevelden in Hechtel-Eksel verzamelen zij de ‘koning van de honing’. Deze sterk smakende, ietwat kruidige honing is het neusje van de zalm voor echte honingliefhebbers. Afhankelijk van het weer tijdens de bloei is er aanbod van heidehoning. In het najaar.

Fruithoning

Ook op andere plaatsen staan de bijenvolken in het voorjaar in de bio-boomgaarden van Den Boogerd: Molenstede, Halen, Zelem, Zelk…

Ook hier een heerlijke variatie van allerhande fruitrassen die een smakelijke fruithoning opleveren.

Bestellen van honing of kaarsen kan via mailtelefoon of via Buurderij De Pit

Of maak een afspraak voor een proeverij!

Joep Fourneau

Langeheidestraat 8

3560 Lummen

0476 76 50 73​

bottom of page