top of page

OVER MIJ

imkeren

WAT IS HET

Natuurlijk imkeren betekent dat de imker bijen houdt op een manier die zo dicht mogelijk bij het natuurlijke leven van de bijen staat.

Natuurlijk imkeren vertrekt vanuit de natuur van het bijenvolk, niet vanuit honingproductie. In deze tijden van wereldwijde bijenproblemen geloof ik dat dit een belangrijke sleutel is tot het behoud van deze fantastische wezens.

WAAROM

Het gaat niet goed met de bijen wereldwijd. De varroamijt wordt vaak als grote boosdoener aangeduid. Jaar na jaar worden er nieuwe en straffere chemische mijtenbestrijdingsproducten op de markt gebracht om ervoor te zorgen dat onze bijen het overleven. Jaar na jaar blijkt dat dit geen garanties biedt.

Ik geloof dat de invloed van moderne imkerij op de bijen mee verantwoordelijk is voor de achteruitgang van de bijen, naast de andere, meer bekende oorzaken zoals pesticidengebruik, verdwijnen van bloemrijke velden en weides, enz. Ik geloof dat we de bijen terug de ruimte moeten geven zodat de geniale natuurlijke systemen die zij gedurende eeuwen ontwikkeld hebben, opnieuw kunnen spelen.

Natuurlijk imkeren geeft de bijen die ruimte.

RESULTAAT

Op termijn ben ik er zeker van dat deze aanpak meer zelfredzame bijen zal opleveren. Bijen die zelf met de varroamijt overweg kunnen, die zelf resistent zijn tegen ziektes, enz. Het kan zijn dat deze volkeren minder honing opbrengen, dat ze vaker en sneller zullen zwermen, dat ze iets sneller ‘vervelend’ zullen zijn als je de kast opendoet. Maar volgens mij is dit het waard.

Een vaak gehoorde opmerking onder imkers is dat zwarte bijen agressief zijn of dat kruisingen met zwarte bijen agressief zijn. Ik werk nu al verschillende jaren met zwarte bijen en kruisingen en merk daar niets van…

HOE IK WERK

 • Mijn bijenvolken kunnen en mogen zwermen. Zwermen is de natuurlijke manier van voortplanten en voor mij het allermooiste van het bijenhouden. Het is een natuurlijke manier om de ontwikkeling van de mijten in een volk te doorbreken.
   

 • Na het zwermen maakt het volk zelf haar eigen nieuwe koningin. Geen geteelde of uit het buitenland geïmporteerde exemplaren, geen kunstmatige inseminatie, wel hun eigen-keuze-koningin…
   

 • Natuurbouw: de bijenvolken bouwen zelf hun wasraten uit. De bijen krijgen geen voorgedrukte ‘waswafels’.
   

 • Ik gebruik GEEN bestrijdingsmiddelen om de varroamijt te bestrijden. Deze parasiet teistert sinds de jaren ’80 onze bijenvolken. Door de natuurlijke processen toe te laten (o.a. het zwermen) geloof ik dat de bijen op termijn zelf het hoofd kunnen bieden aan de mijt.
   

 • Mijn bijen komen enkel te staan in domeinen waar een ecologisch beheer gebeurt, zonder pesticiden en met een ruim en gevarieerd aanbod aan bloeiende planten en bomen.
   

 • Ik oogst geen honing uit het broedgedeelte van de bijenkasten. Enkel wat ze boven in de ‘honingzolders’ steken wordt geoogst. Ik oogst op regelmatige tijdstippen kleine hoeveelheden honing en probeer de bijen zoveel als mogelijk op eigen honing te laten overwinteren.

bottom of page