top of page
Over mij

JOEP FOURNEAU

Samen met mijn vrouw en onze 2 zonen woon ik op de Venusberg, op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant.

Van jongs af ben ik geboeid door de natuur. Ik ben dan ook het liefst buiten, in de moestuin, in de boomgaard, in de velden of de bossen.

 

In 2009 volgde ik een cursus ‘beginnend imker’ in Tessenderlo. Sindsdien ben ik gepassioneerd door bijen. Wat begon met 1 bijenvolk, groeide al snel uit tot 5, 10, 20 volken.

Na een tijdje maakte ik kennis met de zwarte bij, ons inheemse bijenras dat in onze regio zo goed als uitgestorven is. Ik richtte mee de vzw Limburgse Zwarte Bij op, een vereniging voor het behoud van de zwarte bij.

Ik werk deeltijds als project coördinator voor Regionaal Landschap Lage Kempen vzw. Daarnaast ben ik imker in bijberoep. In 2015 startte ik in Diest een Buurderij op, een wekelijkse boerenmarkt waar lokale producenten hun duurzame, gezonde producten aanbieden.

GEPASSIONEERD DOOR BIJEN

Honingbijen zijn fantastisch boeiende ‘wezens’. Hoe meer ik met ze werk, hoe meer ik besef hoe wonderlijk hun hele levenswijze in elkaar zit. Ik besefte daarnaast ook hoe drastisch wij als ‘moderne’ imker op dit verfijnde natuurlijke systeem ingrijpen.

Praktijken als het verhinderen van zwermen, het maximaliseren van de honingproductie, het zelf telen van koninginnen, het importeren van koninginnen uit het buitenland, het chemisch bestrijden van mijten enz. zijn standaard in de imkerij van vandaag. Hoewel ik dit zo geleerd heb in de klassieke imkeropleiding, kon ik dit na een tijdje niet meer over mijn hart krijgen. Ik heb veel van deze praktijken gelaten voor wat ze waren en ben veel meer de weg van het natuurlijk imkeren opgegaan. Meer op gevoel, meer ‘naast’ en ‘samen met’ de bijen dan ‘boven’ de bijen.

 

Vind je dit een boeiend verhaal en wil je mij graag uitnodigen om een avond over de bijen te komen spreken? Of wil je graag eens op stap met de imker om alles zelf van dichtbij te ervaren?

Neem gerust contact op.

bottom of page